Skip to Content

Δήλωση κ. Φρανς Τίμερμανς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αθήνα,  08/11/2018

 

Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και της επιτρόπου κ. Βιέρα Γιούροβα με την ευκαιρία της 80ής επετείου από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων»

 

«80 χρόνια πριν, η ζωή και η ιστορία των Εβραίων της Ευρώπης άλλαξε για πάντα μέσα σε μια νύχτα. Ο αντισημιτισμός του ναζιστικού καθεστώτος προκάλεσε δολοφονίες Εβραίων, κάψιμο συναγωγών και λεηλασίες εβραϊκών επιχειρήσεων και κατοικιών. Περίπου τριάντα χιλιάδες Εβραίοι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων, σημαίνοντας την αρχή του Ολοκαυτώματος και την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε και να αναλογιστούμε τα γεγονότα αυτά και να θυμηθούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Έχουμε λόγο να επαγρυπνούμε, γιατί παρά τη φρίκη του παρελθόντος μας οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο αντισημιτισμός υπάρχει στην κοινωνία μας· υπάρχουν ακόμη άτομα που αρνούνται ότι τα γεγονότα αυτά συνέβησαν. Εβραίοι εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις και απειλές στο δρόμο σε πολλές χώρες της ΕΕ· η ρητορική μίσους εξαπλώνεται και τα περιθώρια για την υποκίνηση βίας είναι μεγάλα, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Το μίσος ξεκίνησε με λέξεις και κατέληξε σε βία. Κι αυτό το βλέπουμε στις ειδεχθείς δολοφονίες στην Τουλούζη, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη και πολύ πρόσφατα στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κοινωνία μας να παραδοθεί στη συλλογική αμνησία. Έχουμε καθήκον να διδάξουμε στις νέες γενιές την ιστορία και να τις μάθουμε να εξημερώνουν τους εσωτερικούς δαίμονες της Ευρώπης – ώστε κανείς να μην ξεχάσει. Αυτός είναι και ο λόγος της ειδικής χρηματοδότησης για δράσεις ευρωπαϊκής μνήμης και της βοήθειας της Επιτροπής για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Για να καταπολεμήσουμε καλύτερα τον αντισημιτισμό, πρέπει να τον κατανοήσουμε καλύτερα. Γι’ αυτό η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών για την καλύτερη αναφορά περιπτώσεων αντισημιτισμού στην ΕΕ. Η Επιτροπή διαθέτει συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις εβραϊκές κοινότητες και ενισχύει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τις αρχές των κρατών μελών και ΜΚΟ. Το έργο Ευρωπαϊκή Υποδομή Έρευνας Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» είναι το ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το Ολοκαύτωμα που έχει λάβει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδότηση από την ΕΕ , με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και στόχο την ενίσχυση του δικτύου της ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Οι Εβραίοι δεν θα πρέπει να αναρωτηθούν ποτέ ξανά αν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους έχουν μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα πρέπει ποτέ να αναρωτηθούν αν οι αρχές θα σταθούν δίπλα τους για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Κανείς δεν θα πρέπει ποτέ να φοβάται να πάει στη συναγωγή ή να φορέσει κιπά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ακλόνητη στη θέση της εναντίον οποιασδήποτε μορφής αντισημιτισμού. Δεν θα πάψουμε ούτε να αγωνιζόμαστε κατά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων στην Ευρώπη, όποιον κι αν αφορούν, ούτε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα – όποια κι αν είναι η θρησκεία του – ελεύθερα και χωρίς φόβο.»

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει σειρά δράσεων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, όπως είναι ο έλεγχος του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, και η καθοδήγηση των κρατών μελών για τους τρόπους αντιμετώπισης των εγκλημάτων αντισημιτικού μίσους και της ρητορικής μίσους.

Το 2015 ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και η επίτροπος κ. Γιούροβα διόρισαν έναν συντονιστή της Επιτροπής για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος με τις εβραϊκές κοινότητες και ενισχύει τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τις αρχές των κρατών μελών και ΜΚΟ.

Σήμερα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με περιστατικά αντισημιτισμού από τα κράτη μέλη. Φαίνεται ότι η καταγραφή των περιστατικών αυτών δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική ή συγκρίσιμη, με αποτέλεσμα την ελλιπή αναφορά του εύρους, της μορφής και των χαρακτηριστικών του αντισημιτισμού στην Ευρώπη σήμερα. Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα ευρείας έρευνας σχετικά με την εμπειρία και την αντίληψη της εβραϊκής κοινότητας για τον αντισημιτισμό στην ΕΕ.

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την ετήσια επιμόρφωση του προσωπικού της σχετικά με τον αντισημιτισμό, με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την καταπολέμησή του.

Γενικότερα, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της ρητορικής μίσους στην Ευρώπη, τον Μάιο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τον ενωσιακό κώδικα συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft.

Περισσότερες πληροφορίες

Καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Επισκόπηση στοιχείων σχετικά με τον αντισημιτισμό από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (διαθέσιμη την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου)

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter