Skip to Content

Μάουρο Φεράρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14/05/2019

 

Η Επιτροπή διορίζει τον κ. Μάουρο Φεράρι ως τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

 

Ο καθηγητής Φεράρι θα αναλάβει τον νέο του ρόλο από την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του σημερινού προέδρου καθηγητή Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν. Ο νέος πρόεδρος φθάνει στο ΕΣΕ σε μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξή του. Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή έχει προτείνει το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Τον Απρίλιο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με το νέο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία του ΕΣΕ υπό τη διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και θα του επιτρέψει να εστιάζεται αποκλειστικά στην επιστημονική αριστεία. Η Επιτροπή έχει προτείνει σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΕ από 13,1 δισ. EUR την περίοδο 2014-2020 σε 16,6 δισ. EUR για την περίοδο 2021-2027.

Ο Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας, δήλωσε: «Το ΕΣΕ φημίζεται παγκοσμίως για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων αριστείας με κίνητρο την περιέργεια. Ο καθηγητής Μάουρο Φεράρι είναι καταξιωμένος διεθνώς για την εξαιρετική διεπιστημονική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του. Με την αντίληψή του για την κοινωνική αξία της επιστήμης, την ισχυρή ηγετική του ικανότητα και τις εξαιρετικές επικοινωνιακές του δεξιότητες, ο καθηγητής Φεράρι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εκτοξεύσει το ΕΣΕ και την ευρωπαϊκή επιστήμη σε νέα ύψη. Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον πρόεδρο Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν, ο οποίος αύξησε το κύρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ)». 

Ο καθηγητής Φεράρι, προσεχής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, πρόσθεσε: «Είναι τιμή μου που έχω επιλεγεί να υπηρετήσω, ως ο επόμενος πρόεδρος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να τεθώ επικεφαλής αυτού του μοναδικού εγχειρήματος καθώς προετοιμάζουμε το έδαφος για το νέο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ».

Ο καθηγητής Φεράρι έχει διακεκριμένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλά έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε σε πολλούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η μηχανική, η ιατρική και η βιολογία, και πρωτοστάτησε στον τομέα της νανοϊατρικής.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι η κατάληξη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής, υπό την καθοδήγηση επιτροπής αναζήτησης υψηλού επιπέδου, η οποία απαρτίζεται από τους καθηγητές Μάριο Μόντι (προεδρεύων, πρόεδρος του πανεπιστημίου Bocconi), Άλις Γκάστ (πρόεδρος, Imperial College), Φαμπιόλα Τζιανότι (Γενική Διευθύντρια, CERN), Καρλ-Χένρικ Χέλντιν (πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ), Ζυλ Α. Χόφμαν (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής), Χέλγκα Νοβότνι (πρώην πρόεδρος του ΕΣΕ) και Maciej Zylicz (πρόεδρος, Ίδρυμα Πολωνικών Επιστημών).

Διαδικασία επιλογής

Στην πρόσκληση της επιτροπής αναζήτησης για υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2018, ανταποκρίθηκαν πάνω από 50 υποψήφιοι υψηλού επιπέδου. Μετά από διαδικασία αξιολόγησης και συνεντεύξεις με τους πλέον υποσχόμενους υποψηφίους, η επιτροπή αναζήτησης παρουσίασε κατάλογο των τριών καταλληλότερων υποψηφίων στον Επίτροπο Μοέδας. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΣΕ, το οποίο ενέκρινε επίσης τον διορισμό του καθηγητή Φεράρι. Ο καθηγητής Φεράρι διορίζεται από την Επιτροπή για θητεία 4 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο συστάθηκε από την ΕΕ το 2007, χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος «Ορίζων 2020». Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους άριστους, δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση έργων στην Ευρώπη. Από το 2007, περίπου 9000 έργα έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση μέσω γενικών διαγωνισμών και πάνω από 110 000 άρθρα που αναφέρουν τη στήριξη του ΕΣΕ έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Οι αποδέκτες επιχορήγησης του ΕΣΕ έχουν λάβει βραβεία υψηλού κύρους, μεταξύ των οποίων 6 βραβεία Νόμπελ, 4 Μετάλλια Φιλντς και 5 βραβεία Βολφ. Το ΕΣΕ έχει ήδη δώσει στους ερευνητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα πλέον υποσχόμενα πεδία της επιστήμης αιχμής που οδηγούν σε επιστημονικά επιτεύγματα, όπως η πρώτη εικόνα μαύρης οπής, σημαντική πρόοδος στην έρευνα για τον καρκίνο ή ο έγκαιρος εντοπισμός κενών ασφαλείας σε επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Πρόεδρος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και προεδρεύει του Επιστημονικού Συμβουλίου, του διοικητικού οργάνου του ΕΣΕ. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, καθορίζει τη στρατηγική και τη μεθοδολογία της επιστημονικής χρηματοδότησης του ΕΣΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες

 

Press Release in English

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter